Intern transport is een belangrijk onderdeel van bedrijfsprocessen. Interne transportmiddelen mogen alleen gebruikt worden op de manier, op de plaats en voor het doel waarvoor zij bestemd zijn. Gebruik van de juiste materialen en constructies beperkt gevaren en risico’s zoveel mogelijk. Onjuist gebruik van interne transportmiddelen daarentegen levert veel en onnodige risico en schade op. Die schades kunnen niet alleen ontstaan aan materiaal, goederen en stellingen. Er kan bijvoorbeeld ook sprake zijn van uitval van een machine door ondeskundig gebruik, kantelgevaar of een beschadigde lading. Kortom, onjuist gebruik van interne transportmiddelen leidt tot ongewenste veiligheidsrisico’s en hoge bedrijfskosten. Reden genoeg om het intern transport goed te regelen.
DB Arbo Advies en intern transport
DB Arbo Advies adviseert u graag over veilige inpassing van intern transport in uw bedrijfsproces. Wij hebben veel kennis en ervaring als het gaat om het werken met order-verzameltrucks, stapelaars, heftrucks en reachtrucks. Ook als het gaat om advies over laden en lossen, magazijnstellingen en de plaats en veiligheid van acculaders kunt u op ons rekenen. Een verkeersplan helpt om de interne en externe goederenstroom in goede banen te leiden.
Verkeersplan
Een verkeersplan is een goed middel om het interne en externe vervoer in goede banen te leiden. Door het opstellen en handhaven van verkeersvoorschriften voorkomt u onveilige situaties en daarmee ongevallen en schade.
De Inspectie SZW beoordeelt het transport binnen uw bedrijf. Zij let daarbij op uw maatregelen om de veiligheid van het verkeer op het bedrijfsterrein of in het magazijn te waarborgen. Denk bijvoorbeeld aan belijning, het scheiden van voetgangers van transportmiddelen en het betreden van het magazijn door externen.
Met een verkeersplan vergroot u de veiligheid. In zo’n plan zijn namelijk vaste rijrichtingen binnen vastgestelde rijstroken afgesproken en visueel gemaakt.
DB Arbo Advies en het verkeersplan
DB Arbo Advies is u graag van dienst om een verkeersplan op te stellen. Dat doen wij na inventarisatie van:
Op basis van deze inventarisatie en een persoonlijk gesprek maken wij een verkeersplan op maat. Dit plan omvat de bevindingen en een advies over belijning, verkeersregels en looppaden. Ook doen wij voorstellen voor maatregelen om de veiligheid te verbeteren.
DB Arbo Advies helpt u om uw logistieke omgeving veiliger en efficiënter te maken.
Veiligheidssystemen heftrucks
DB Arbo Advies deelt graag zijn kennis over verschillende veiligheidssystemen voor heftrucks met u.
Sinds 5 december 1998 moeten alle vorkheftrucks voorzien zijn van een veiligheidsvoorziening om de chauffeur te beschermen. Bij het kantelen van een heftruck is er risico op beknelling onder de heftruck als er geen terughoudbeveiliging is. Er zijn verschillende, geschikte systemen die bescherming geven als een heftruck kantelt. Te denken valt aan verschillende soorten gordels en beugels.
Elektrische beugels
Als onafhankelijk adviseur bevelen wij het gebruik van semi- of geheel elektrische beugels aan. Deze beugels bieden belangrijke voordelen ten opzichte van andere systemen zoals veiligheidsgordels, cabinedeuren en veiligheidsdeuren. Beugels beperken, mits goed toegepast, de bewegingsvrijheid van de chauffeur nauwelijks en zij openen veilig naar boven. Bij het openen blijven de beugels binnen de kooiconstructie. Daardoor is de kans om personen of objecten te raken nihil.
Dirk Bok van DB Arbo Advies is auteur van het boek ‘Ins & Outs, opslag en intern transport’, een uitgave van de Nederlandse Vereniging Bedrijfshulpverlening (NVB).