Fysieke klachten aan het bewegingsapparaat zijn oorzaak van 30% van het verzuim en de WAO- intrede. Fysieke overbelasting verhindert een duurzame, gezonde en productieve inzet van uw medewerkers. Hierdoor ontstaan hoge kosten voor uw bedrijf en voor de overheid.
Fysieke belasting tijdens het werk mag geen gevaar vormen voor de gezondheid en veiligheid van uw medewerkers. Volgens het Arbobesluit moet een werkgever er alles aan doen om een gezonde en veilige werkomgeving te garanderen. Dit betekent dat hij de gevaren in kaart moet brengen en dat hij beleid formuleert om de werksituatie te verbeteren.
Aspecten van fysieke (lichamelijke) belasting zijn:
Lichamelijke overbelasting treedt op bij bijvoorbeeld te zwaar tillen of duwen, frequent gebruik van trillend handgereedschap of langdurig voorovergebogen werkzaamheden.
Fysieke onderbelasting komt voor bij te lage belasting zoals bij langdurig zittend werk. Het is van belang om de grootte, de tijdsduur en het risico op fysieke belasting te bepalen.
“Als u de risico’s kent, kunt u gerichte maatregelen nemen.”
DB Arbo Advies is graag uw deskundige partner als het gaat om onderzoek naar de risicofactoren. Dat doen wij bijvoorbeeld met een taakanalyse of handelingenanalyse.
Bij een taakanalyse kijken we systematisch naar de werkzaamheden die een persoon in een bepaalde functie verricht. Wij beschrijven die in de volgorde van uitvoering. Bij een handelingenanalyse beoordelen we de lichaamshouding van een werknemer tijdens het werk én de eventueel getilde last.
Na ons onderzoek ontvangt u een rapport met conclusies en adviezen. Ook adviseren wij u over praktische beheersmaatregelen om gezondheidsklachten te voorkomen en de werksituatie te verbeteren.